Partytenten bestaan er in veel verschillende soorten en maten. Hier geven wij u meer informatie over de verschillende soorten partytenten.

De normale feesttent

Een vrij doorsnee model partytent, oftewel de feesttent, bestaat uit een metalen of aluminium constructie met een dak en zijwanden. De ruimte kan met behulp van deze tent volledig worden afgesloten. Het doek of zeil van deze feesttent kan uit meerdere materialen bestaan, veel voorkomende materialen zijn bijvoorbeeld PolyEthyleen (PE), PVC en polyester met PVC coating. De normale feesttent is beschikbaar in klein en groot formaat, de veel voorkomende afmetingen gaan van 4×4 tot 6×12 meter.

Stertent

De stertent kun je vooral herkennen aan zijn stijlvolle stervorm. Deze soort tent is vooral populair door zijn hippe design. De stertent wordt letterlijk opgespannen op slechts één centrale paal in het midden, welke de gehele constructie ondersteunt. De zijkanten zijn open, waardoor het gemakkelijk in- en uitlopen is in deze tent. Ook de stertent is verkrijgbaar in verschillende maten, maar de kleinste maat is over het algemeen wel groter dan bij een normale feesttent. De meeste verkooppunten bieden stertenten aan vanaf een doorsnede van 8 meter.

Pyramidetent / Pagodetenten

Pyramidetent, oftwel pagodetenten, bestaan uit een vierkante vorm met een hoog puntdak. De pyramidetent bestaat vaak uit professioneel materiaal, zoals zwaar PVC zeil. Ook deze soort tent is verkrijgbaar in veel verschillende soorten maten, over het algemeen is de vorm wel vierkant en zijn de maten dus, 2×2, 5×5, 8×8, etc. Maar er bestaan ook speciale vormen, waarbij het dak vaak uit meerdere punten bestaat. De pagodetent heeft door zijn puntdak een wat chiquere uitstraling dan een normale feesttent en wordt daardoor veel gebruikt voor bijvoorbeeld recepties of bedrijfsfeesten.

Vouwtent

De vouwtent heeft veel verschillende benamingen, waaronder plooitent, scharniertent, harmonicatent en schaartent. Dankzij een slim vouwsysteem zijn vouwtenten gemakkelijk op te zetten door slechts één persoon. In korte tijd is de vouwtent gebruiksklaar en ook is deze tent eenvoudig weer op te bergen. Dankzij het scharniersysteem in deze tentensoort is de tent gemakkelijk mee te nemen in een compacte en draagbare verpakking. De vouwtent is dan ook zeker aan te raden op evenementen als beurzen en markten, maar ook wanneer u zonder veel moeite een overdekte plek in uw tuin wilt creëren. De vouwtent heeft open zijden, waardoor het gemakkelijk in- en uitlopen is, en deze soort tent veel gebruikt wordt als overkapping. Ook de vouwtent is er in verschillende maten, de meest gangbare maten zitten tussen de 3x3m en 3x6m.

Paviljoentent / Gazebo / Prieel

Een paviljoen tent, ook wel gazebo of prieel genoemd, is een constructie met een dak om te beschermen tegen de zon of de regen. In tegenstelling tot een gewone partytent heeft een paviljoen tent vaak open zijwanden. Verder is het vaak lastig een duidelijk onderscheid te maken tussen een paviljoen en een gewone partytent. Over het algemeen is de paviljoen tent qua formaat wel vaak wat kleiner dan een gewone partytent. Een paviljoen is vaak vooral geschikt voor kleinere gezelschappen, denk hierbij aan zo’n 4 tot 8 personen. Maar in het geval van een groot formaat kan dit natuurlijk anders zijn.

Kader / Spantent

Voor de grotere evenementen en party’s is de kadertent uitermate geschikt. Vaak zijn kadertenten of spantenten gemaakt van stevige materialen. Ze worden veel gebruikt voor de verhuur en voldoen daardoor aan de strengste veiligheidseisen. Ook de kadertent is er in verschillende soorten en maten. Deze soort tent kan dus gehuurd worden voor zowel kleine als grotere feesten.